Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Żeberka w sosie kawowym

dodany 22.04.2007 20:13 przez morderska

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia Ameryki Północnej

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
chude żeberka wieprzowe (8 porcji)

Sos
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej)
2 szklanki ketchupu
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki octu winnego
pół szklanki cukru
1 łyżka startej cebuli
sól i pieprz

Przygotowanie:
Żeberka dokładnie umyć i osuszyć (jeśli kupimy w jednym kawałku, poporcjować).
Wymieszać razem składniki sosu: kawę, ketchup, sos, ocet winny, cukier, cebulę. Dodać sól i pieprz do smaku. Bardzo dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej brązowej masy.
Żeberka ułożyć w brytfannie, albo naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Piec w temperaturze 180 stopni, aż zmiękną. Podczas pieczenia odwracać żeberka co jakiś czas. Podawać z puree ziemniaczanym lub ziemniaczano-selerowym.

Z tym bardzo wykwintnym daniem spotkałam się w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ nie miałam przepisu, trochę improwizowałam. Ale wyszło.

Dla ciekawych o mięsie:
Zgodnie z niemiecką tradycją, pieczenie wieprzka na kolację wigilijną uchroni domowników przed złem i przyniesie dobrobyt w kolejnym nowym roku. Marcepanowe świnki darowane są na szczęście.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl