Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Wulkany bananowe

dodany 09.10.2009 14:40 przez ilona1985

rodzaj dania: desery

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
4 banany
150 ml śmietany kremówki
1 biała czekolada
2 łyżeczki żelatyny
2 tabliczki mlecznej czekolady
skórka starta z jednej limonki

Przygotowanie:
1,5 tabliczki mlecznej czekolady roztopić nad parą. Małe filiżaneczki lub pucharki wyłożyć folią spożywczą a następnie wysmarować je roztopioną czekoladą tak aby po zastygnięciu utworzyły się miseczki czekoladowe. Wstawić do lodówki do zastygnięcia miseczek.
Banany zmiksować na mus. Dodać ubitą kremówkę i roztopioną białą czekoladę. Następnie żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i po ostudzeniu dodać do musu bananowego. Mus wymieszany z żelatyną porozlewać do czekoladowych miseczek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Pozostałe pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić i dodać do niej skórkę z limonki. Przestudzić ją i wysmarować nią wierzch musu bananowego. Wstawić do lodówki żeby czekolada zastygła.
Odwrócić filiżaneczki(pucharki) "do góry nogami" na talerzyki i zdjąć folię.
Smacznego!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl