Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Vichyssoise - chłodnik z porów i ziemniaków

dodany 12.05.2008 08:24 przez kapturek62

nazwa oryg.: VICHYSSOISE

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia francuska

trudność: łatwe

Składniki:
250g białych części porów, 200g ziemniakow, bulion z drobiu, śmietana, masło, szczypiorek

Przygotowanie:
Pokrojone białe części porów podsmażyć na maśle nie rumieniąc, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i gotować ok.30min., dodać smietanę, zmiksować i wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem. Klasyk kuchni- francuskiej w sam raz na lato!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl