Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Udka kurczaka duszone z warzywami by Moja Babcia

dodany 11.05.2011 08:44 przez Jaan

nazwa oryg.: Udka kurczaka duszone z warzywami

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
4 duże uda z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
połowa selera
por
cebula
jabłko
czosnek - główka cała
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry

Przygotowanie:
Warzywa i mięso myjemy. Warzywa kroimy w 5 centymetrowe ćwiartki a jabłko na sześć. Duży garnek. Na dno kładziemy rozwarstwionego pora, tak aby przykrył całe dno (zabezpieczy mięso przed przypaleniem). Na to pierwsza warstwa warzyw i dwa pierwsze uda. Warstwę porządnie solimy, pieprzymy, dodajemy dużo papryki i dużo curry (dużo znaczy dużo - ja na cały garnek zużywam całą paczkę curry + papryki). Przy mięsie rozrzucamy ząbki rozgniecionego czosnku. Kolejna warstwa mięsa, warzyw i przypraw. Na koniec podlewamy wszystko 150 ml wody i dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie się prawie rozpadał. Przepis jest prosty, ale bardzo smaczny. Podajemy wszystko z ziemniakami, na które wykładamy duszone warzywa. Polewamy powstałym sosem. Jeżeli dobrze Wam wyjdzie, warzywa powinny być nawet smaczniejsze niż samo mięso.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl