Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Truskawki po cesarsku

dodany 20.04.2007 16:35 przez kluko

rodzaj dania: desery

kuchnia: Kuchnia francuska

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg truskawek
4 małe opakowania cukru wanilinowego
1,5 szk. cukru
ok 1 szk. whiskey
śmietana kremówka

Przygotowanie:
Truskawki pokroić na ćwiartki, wrzucić do miski. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym i dodać whiskey. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać i zostawić na 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym śmietanę kremówkę. Do każdej salaterki nałożyć truskawki wraz z wytworzonym przez nie sokiem, a na nie nałożyć kleks ubitej śmietany.
Deser ten można podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl