Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

TilapiaTilapia

dodany 10.04.2013 12:01 przez JulaKula

nazwa oryg.: Tilapia ala Nicea

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Inne

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
2 dorodne świeże tilapie Global Fish
100 g kalmarów małych
100 g krewetek ogonów szarych (nie gotowanych)
3 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
garść namoczonej w mleku bułki ciabaty, odciśniętej
kilka listków bazylii, tymianku oraz pęczek natki pietruszki
olej lub oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kalmary oczyszczone kroimy w drobną kostkę. Podobnie krewetki. Siekamy czosnek i osobno zioła. Na dość mocno rozgrzanej patelni smażymy w niedużej ilości oleju czosnek, następ-nie po 10 sekundach dodajemy kalmary i krewetki. Równomiernie obsmażamy. Wlewamy wino i po 2-4 minutach dodajemy zioła i odciśniętą bułkę. Zdejmujemy z ognia. Farszem wypełniamy sprawioną i oczyszczoną tilapię uprzednio natartą solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy zapakowaną w pergamin na oleju i średnim ogniu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl