Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Szponder wołowySzponder wołowy

dodany 30.10.2013 12:52 przez Hot Pot Fabryka smaków

nazwa oryg.: Szponder wołowy duszony z grzybami.

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
- 500g szpondra wołowego

- 8 dużych ząbków czosnku

- 4 łyżki sosu sojowego

- 4 większe grzyby suszone

- 2-3 śliwki suszone (opcjonalnie)

- 2 łyżki oleju do smażenia

- sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię. Wlać olej i chwilkę podsmażyć na nim obrane ząbki czosnku (nie przypalić). Czosnek, przełożyć do brytfanny, a na tym samym oleju obsmażyć ze wszystkich stron szponder. Obsmażone mięso oprószyć lekko solą (mało soli ponieważ sos sojowy jest słony) i większą ilością świeżo mielonego pieprzu. Przełożyć do brytfanny, polać pozostałym olejem z patelni, dodać sos sojowy, grzyby, śliwki (opcjonalnie), odrobinę wody (nie zalewamy mięsa) i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości, co jakiś czas obracając mięso i uzupełniając odparowującą wodę. Podawać z dowolnie wybranymi dodatkami.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl