Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Spaghetti a la carbonaraSpaghetti a la carbonara

dodany 11.07.2012 18:06 przez Aziu

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
jarmuż (jedno opakowanie)
3 ostre papryczki
2 - 3 ząbki czosnku
2 cebule
ok. 20 dkg boczku wędzonego pokrojonego w plasterki
oliwa
4 żółtka
niewielkie opakowanie startego parmezanu
1/3 opakowania makaronu

Przygotowanie:
jarmuż myjemy, odcinamy główny nerw i kroimy. Papryczki, czosnek i cebulę siekamy na drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy jarmuż. Całość mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron na półtwardo i smażymy boczek. W misce rozmącamy 4 żółtka i parmezan.
Gorący makaron wrzucamy do żółtek i sera, energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje, dodajemy podsmażony boczek

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl