Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Śniadaniowy tor Bieluchowy

dodany 15.05.2013 18:08 przez asia89

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
- 10 dag słonych krakersów
- 8 dag masła ekstra Bieluch
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny
- 200 ml rosołu warzywnego (instant)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pęczek rukoli
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).
2. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.
3. Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.
4. Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl