Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Sałatka wielkanocnaSałatka wielkanocna

dodany 11.10.2010 22:11 przez zuzana

nazwa oryg.: Sałatka wielkanocna ze szpinaku

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
150 g sera feta
100 g świeżego szpinaku
2 czerwone cebule
2 pomidory
4 jajka
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 10 minut, aby stracił goryczkę. Następnie opłukać go pod bieżącą wodą. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bakłażana, pomidory, cebulę ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Dodać wyciśnięty czosnek, skropić oliwą, posypać połową pietruszki i bazylii. Piec w piekarniku przez 15 minut.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Na półmisku ułożyć szpinak, jajka,
przekładając je plastrami bakłażana, fetą i pomidorem. Polać oliwą, octem balsamicznym, posypać solą, pieprzem i pozostałymi ziołami. Doskonałe jako przystawka podczas wielkanocnego śniadania/obiadu.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl