Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Sałatka ryżowa

dodany 18.07.2010 19:45 przez batmanka

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
6 ogórków kiszonych
5 jajek
4 torebki ryżu
3 puszki tuńczyka w sosie własnym
duży słoik majonezu
duży keczup pikantny
pieprz
ostra papryka w proszku
ewentualnie inne przyprawy według uznania

Przygotowanie:
Ogórki kiszone obrać lub nie (według uznania), 4 pokroić w drobną kostkę, 2 pozostałe w grubą kostkę. Odcisnąć z soku i przechowywać osobno. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i w miarę drobno posiekać (można to zrobić w robocie kuchennym). Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, wyjąć z torebek, przestudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, według uznania rozdrobnić widelcem. W dość głębokiej, najlepiej przezroczystej misce układać kolejne warstwy tak, aby zakryły poprzednią, posypując wybranymi przyprawami:
1) drobno pokrojone ogórki
2) ryż
3) majonez
4) tuńczyk
5) ryż
6) keczup
7) ryż
8) majonez
9) jajka
10) ryż
11) keczup
12) grubo pokrojone ogórki
Sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby przeszła przyprawami. Podawać "krojąc ją" jak tort do samego dna.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl