Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Sakwy bogaczy wypełnione kurczakiem z papryką

dodany 15.09.2011 22:20 przez ORGANICZNY

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia węgierska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka łagodnej papryki węgierskiej
½ kurczaka (0,5 kg) bez skórki i pokrojonego na 4 kawałki
1 pomidor bez skórki, wypestkowany pokrojony w kostkę 1 cm
1 zielona papryka pokrojona w 1cm kostkę
(opcjonalnie) 1 mała ostra papryczka ołówkowa wypestkowana i pokrojona w kostkę, lub przecier z ostrej papryki bio Viragoskut z www.organiczny.pl
sól
½ szklanki plus 2 łyżki kwaśnej śmietany
½ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki
sól i świeżo zmielony biały pieprz

Naleśniki:
¾ szklanki mąki
1 duże jajko
½ szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej, sól
ok. ¼ szklanki oleju roślinnego
4 długie szczypiorki sparzone przez sekundę we wrzątku

Przygotowanie:
Kurczak w papryce
W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać ½ szklanki wody, 2 łyżeczki łagodnej papryki i dobrze wymieszać. Wstawić z powrotem na małym ogniu. Dodać kurczaka, pomidora i paprykę, doprawić solą do smaku. Gotować pod przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Wyjąc kurczaka i odłożyć. W misce wymieszać ½ szklanki kwaśnej śmietany, śmietanki kremówki i mąki. Dodać do sosu i zagotować.
Wyjąc kości z kurczaka i pokroić mięso na małe kawałki. Zmieszać ze sobą w misce 1 łyżkę sosu, 2 łyżki śmietany, pozostałe łyżeczki papryki, i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka i zagotować. Gotować 2 minuty, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Naleśniki:
Ubić mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i sól do smaku. Rozgrzać olej na patelni i wlać ciasto tak, aby patelnia była pokryta cienką i równomierną warstwą. Naleśniki przerzucić po około 15 sekundach. Smażyć jeszcze przez kilka sekund i zdjąć naleśnika z patelni. W razie potrzeby należy dodać oleju aby osmażyć pozostałe naleśniki. Farsz należy podzielić na 4 porcje i położyć na środku każdego naleśnika. Krawędzie naleśnika należy ze sobą złożyć i złączyć wykałaczką. Naleśniki należy przewiązać przez środek szczypiorkiem i włożyć do naczynia lekko naoliwionego żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 4 lub 5 minut, aż naleśniki zrobią się chrupiące.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl