Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Różowe polędwiczki wieprzowe w glazurowanym sosie z gorgonzoli

dodany 28.04.2015 15:23 przez katarzyna_fly

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
Składniki na 2 porcje:

1 torebka Ryżu Jaśminowego marki Britta
2 sztuki polędwiczek wieprzowych
200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
100 g sera gorgonzola
czerwony pieprz
3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe natrzyj solą i pieprzem. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn, czosnek i marynuj przez 2 godziny. Ryż Jaśminowy marki Britta ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Sos: Śmietanę lub jogurtu naturalny wlej do rondelka i dodaj pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Całość gotuj przez cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego, błyszczącego sosu.

Zamarynowane polędwiczki smaż na różowo przez około 10 minut, regularnie odwracając je podczas smażenia. Na talerzu ułóż pokrojone w paski polędwiczki oraz porcję Ryżu Jaśminowego marki Britta. Danie udekoruj sosem z gorgonzoli, gałązkami rozmarynu i czerwonym pieprzem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl