Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Quiche Lorraine

dodany 26.08.2014 14:13 przez Ania84

nazwa oryg.: Placek z kruchego ciasta

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Kuchnia francuska

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
Spód:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
75 g masła o temperaturze pokojowej
5-6 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
250 g boczku pokrojonego w cienkie paski
500 ml śmietany
3 jajka
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1.Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i miękkim masłem aby powstało grudkowate ciasto. Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
2.Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
3.Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
4.Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
5.Rozgrzać piekarnik do 220 C.
6.Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
7.Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl