Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Puree inaczej

dodany 23.12.2011 19:56 przez mimbal

nazwa oryg.: Puree

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Inne

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
2 średnie bataty
2 średnie ziemniaki
1 średni seler
może być też kilka topinamburów, ale niekoniecznie
pęczek koperku posiekanego
olej (oliwa) tłoczony(a) na zimno (obojętnie jaki) - wedle uznania, ja bardzo lubię np. z rzepakowym z odmian bezerukowych
łyżka masła
czubryca
pieprz kolorowy
sól

Przygotowanie:
Warzywa ugotować na parze, nie obierać ich. Potem gdy ostygną ściągnąć z nich skórkę. Do garnka wrzucić masło, dodać warzywa i na małym ogniu to wszystko ubić ( jak ktos lubi może warzywa przepuścić przez praske, ja osobiście wole jak są kawałki ) dodając resztę składników; czubryca, pieprz i sól wedle uznania. To wszystko.
Jest to typowy dodatek, bardzo smakuje np. z rybą, kalmarami, jakims mięsem i do tego np. surówka z buraczków ( albo buraczki zasmażane ) , albo kapustą np. pekińską w sosie vinaigrette; mizeria też myślę byłaby w porządku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl