Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Przepyszny hamburger idealnie jak z BigMac'a

dodany 29.06.2012 14:37 przez DocSnugg

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia Ameryki Północnej

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
100% wołowina z przedniej ćwiartki (jak z reklamy dociekliwi.pl McDonalds)

Przygotowanie:
1. Sekret jak zwykle tkwi w składnikach. Do uzyskania hamburgera idealnie jak z BigMac'a będziemy potrzebować około 2 kg najlepszej wołowiny z przedniej ćwiartki. Może to być: szponder, łopatka, rozbratel czy antrykot.

2.Mięso płuczemy pod letnią bierzącą wodą, nastepnie starannie oddzielamy mięso od kości, wycinamy ścięgna i powięzie, pamietając również o usunięciu większych naczyń i nerwów.

3.Mięso wyrzucamy, choć moja bacia radzi raczej zamrozić może się przydać przy innej okazji. Pozostałe kości, ścięgna, nerwy itd. tłuczemy młotkiem i usuwamy co większe fragmenty kostne, jeśli masz w kuchni odkastniarkę (rysunek obok) możesz się ną właśnie teraz posłużyć.

4. Następnie uzyskaną masę wrzucamy do blendera i dalej rozdrabniamy na najwyższych obrotach przez około 10 minut. Warto co jakiś czas sprawdzić czy nie widać nierozdrobnionych twardszych fragmentów kostnych i je ręcznie usunąć - nie chcemy takich niespodzianek w naszym hamburgerze.

5. Po wyjęciu z blendera powinniśmy uzyskać różową masę o konsystencji śluzu (i tu ciekawostka: fachowcy od żywności nazywają ją właśnie Pink Slime) o zawartości mięsa nie przekraczającej 14-15% (patrz obrazek). Papkę dzielimy na porcje i zamrażamy. Niektórzy polecają ją przepłukać wodą amoniakalną, ale uważam, że jeśli hamburgery mają zostać spożyte dość szybko czyli w ciągu roku - to ten etap można pominąć.

6.Hamburgery trzymamy w zamrażace minimum 3 miesięcy, także naszą ucztę musimy zaplanować z wyprzedzeniem. Jesli masz samochód-zamrażarkę a chcesz być bliski ideału powoź je trochę. Następnie wyjmujemy zamrożone hamburgery, obsmażamy na patelni teflonowej - 30 sekund z jednej strony i 15 sekund z drugiej i voila ! Nasz hamburger gotowy do spożycia!

Przepis opracował DocSnugg.
Więcej przepisów już wkrótce na docsnugg.wordpress.com

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl