Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Placek ziemniaczany

dodany 12.03.2007 11:42 przez Edi

nazwa oryg.: ALOO PARATHA

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia indyjska

trudność: łatwe

Ciasto
300 g przesianej mąki pszennej
3 łyżki stołowe stopionego masła (lub ghee)
sól do smaku
ciepła woda

Farsz
3 duże ziemniaki
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki mielonego chilli
1 łyżka tartego korzenia imbiru
garść posiekanych listków kolendry
sól

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut.

Przygotowanie farszu
Ziemniaki gotujemy i ucieramy na puree. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i wrzucamy imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewamy przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły. Dodajemy utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Z ciasta formujemy kulki i wałkujemy je na placuszki o średnicy około 10 - 15 cm. Na środku kładziemy trochę nadzienia i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie. Delikatnie przyciskamy ręką i znów wałkujemy na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Smażymy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl