Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Piersi z kurczaka

dodany 24.10.2013 19:50 przez marcysia8296

nazwa oryg.: Piersi z kurczaka w cieście francuskim

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
3-4 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
8 plasterków szynki
żółty ser
1 jajko

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na pół, otrzymujemy 4 kawałki mięsa.
Olej mieszamy z mieloną papryką, czosnkiem pokrojonym w plasterki,solą i pieprzem. Otrzymaną marynatą nacieramy piersi z kurczaka i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Zamarynowane mięso smażymy do zarumienienia.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 płaty. Na środku każdego z nich układamy porcję mięsa owiniętą w 2 plastry szynki i obłożoną serem. Boki ciasta nacinamy w równe paski i składamy je w warkocz.
Układamy na blasze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 250 stopni do zarumienienia. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.
Smacznego. ;)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl