Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Pierś z kurczaka w cieście francuskiem z nadzieniem pomidorowo-ziołowym

dodany 06.10.2012 14:35 przez ooolka

nazwa oryg.: Pollo con pomodori ed erbe

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 pomidory świeże lub z puszki
1 średnia cebula
2 większe ząbki czosnku
200 g sera
2 schłodzone ciasta francuskie
jajko
przyprawy:
oregano,bazylia,może byc też mieszanka ziół włoskich
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól
oliwa

Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, solimy i po zrumienieniu dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy całość, aż sok z pomidorów lekko wyparuje. W międzyczasie dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawiamy ziołami, papryką i pieprzem. Po połączeniu się składników i smaków zaczynamy faszerować pierś. Piersi rozkrajamy tak by by powstały 4 porcje, czyli wzdłuż i w poprzek. Faszerujemy je pomidorami i posypujemy uprzednio startym serem. Zamykamy pierś i owijamy w cieście francuskim według pomysłu. Najlepiej jednak zrobić kieszonki. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na 20-30 minut i piec w 180-200 stopnich, jednak cały czas kontrolując.
Smacznego :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl