Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Penne z groszkiemPenne z groszkiem

dodany 23.02.2012 12:41 przez urbanson

nazwa oryg.: Sepia Urbanosa

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
czarny makaron penne (makaron-barwiony barwnikiem z kałamarnicy - sepią)
cebula
groszek - może być mrożony
oliwa
czosnek
sól
pieprz
bulion
koper/Pietruszka/Szczypiorek
śmietana

Przygotowanie:
Siekamy drobno cebulę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą. Szklimy ją, po czym dodajemy posiekany drobniutko czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilkę i wrzucamy zielony groszek. Następnie całość zalewamy bulionem tak aby zakrył nam wszystkie składniki, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez około 10 minut mieszając co jakiś czas. Jeżeli bulion odparuje, uzupełniamy niewielką ilością. Gotowość potrawy oceniamy po twardości groszku. Kiedy groszek staje się miękki (po ok. 5-6 minut) redukujemy zawartość patelni zdejmując przykrywkę jeszcze przez kolejne kilka minut. Wywar, w którym tapla się groszek powinien być stosunkowo gęsty aby apetycznie oblepił nam makaron. Na samym końcu dodajemy ugotowany osobno penne (nie przelany zimną wodą!). Całość delikatnie mieszamy pilnując aby makron i groszek się nie rozpadł. Podajemy z kleksem śmietany, posypujemy świeżymi ziołami i pieprzem. (Proponuję biały talerz dla podkreślenia kolorów).
Otwieramy wino! Smacznego!

2012 BezProporcji.pl

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl