Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Penne z dorszem

dodany 09.10.2014 11:26 przez katarzyna_fly

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
350g makaronu penne rigate Arrighi
250g pomidorków cherry
kilka filecików anchois
5 łyżek oliwy extra vergine Olitalia
2 małe ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
100 ml białego wina
200 g dorsza (filet)
2 łyżeczki kaparów Ponti
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut. Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza. Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl