Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Muffiny z budyniem waniliowym.

dodany 23.10.2010 21:33 przez smaczny muffin

nazwa oryg.: Waniliowa przygoda z muffinami.

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki suche do wykonania ciasta:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta barwnika spożywczego
[można zastąpić barwnikiem do jajek wielkanocnych]

Składniki mokre do wykonania ciasta:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 jajka

Składniki do wykonania budyniu:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy

Przygotowanie:
Ciasto wykonujemy poprzez mieszanie składników mokrych i suchych.
Mieszamy mikserem krótko i mało energicznie. Po wymieszaniu składników odlewamy część ciasta do mniejszej miseczki tak, by zabarwić je na kolor czerwony. Masę budyniową wykonujemy wg. przepisu na opakowaniu z małą różnicą, dodajemy mniej mleka. Ja dodałam 400 ml, a nie 500. Odstawiamy budyń by lekko przestygł. Muffinki wyglądają najatrakcyjniej gdy upieczemy je w miniaturowych foremkach. Proponuję foremki o średnicy 30 mm. Do każdej foremki wlewamy odrobinę ciasta nie barwionego. Następnie łyżeczką nakładamy budyń. Całość zalewamy ciastem w kolorze czerwonym. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika 200 stopni C.
Pieczemy 10-12 minut. Ja siadam przed piekarnikiem i obserwuję ich wzrost. Sprawia mi to dużo radości, polecam.
Po upieczeniu możemy, ale nie musimy poszczególne muffinki polać polewą, udekorować kolorowym maczkiem.

Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl