Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Muffinki z malinami i kruszonką

dodany 12.07.2013 18:32 przez magdalena.dz

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia Ameryki Północnej

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
70 g miękkiego masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
180 g jogurtu naturalnego
tabliczka roztopionej białej czekolady
po 3 maliny do każdej muffinki

Kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka zimnego masła

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Formę na muffinek wypełniamy papilotkami (12 sztuk).

Składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy między palcami, odkładamy do lodówki.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, jogurt naturalny oraz ekstrakt waniliowy i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Sypkie składniki wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką, nie miksujemy!

Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i ponownie mieszamy.

Masę nakładamy łyżką do papilotek, do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki wciskamy 3 maliny, następnie obsypujemy kruszonką.

Pieczemy przez ok. 20-22 minuty.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl