Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Mój twister

dodany 15.03.2007 12:05 przez fragola_di_bosco

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia meksykańska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
sałata lodowa lub kapusta pekinska
2 ogórki kiszone
1 ogórek surowy
2 cebulki
3 pomidorki
śmietana
majonez
czosnek
2 podwójne piersi z kurczaka
placki do burito (najlepiej duże)

Przyprawy
przyprawa do chilli con carne
papryka
vegeta
pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na cienkie paski, wrzucamy do miseczki. Zalewamy olejem, wciskamy 2 ząbki czosnku, troszkę vegety (lub inne przyprawy do smaku).
Odstawiamy na chwilę..
W tym czasie rwiemy sałatę na mniejsze cząstki, pomidora kroimy na pół i robimy talarki, ogórki cienko kroimy, cebulkę kroimy na pół, a następnie na talarki.
Do śmietany dodajemy 2 lub 3 łyżki majonezu, wciskamy 2-3 ząbki czosnku, trochę vegety, pieprzu, przyprawy do chili con carne.. odstawiamy na kilka minut..

W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy wcześniej przygotowane piersi z kurczaka, kiedy mięso się usmaży podgrzewamy placki do burito. Na placek kładziemy mięso, trochę sałaty, trochę ogórka kiszonego i surowego oraz pomidorka, polewamy sosem, zawijamy i gotowe..

Oczywiście każdy może użyć swoich ulubionych przypraw np: curry czy papryczkę chilli.. kto co lubi... moja rodzinka to uwielbia tylko strasznie się brudzi przy jedzeniu.. SMACZNEGO!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl