Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Kurczak na mleku

dodany 03.02.2009 18:20 przez tasman1984

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: trudne

Składniki:
Mleko 1l
masło 50g
trzy skrzydełka lub jedno udko z kurczaka
Przyprawy
sól
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
liść laurowy
mieszanka przypraw curry
oregano
papryka słodka
papryka ostra
czosnek

Przygotowanie:
Mleko zagotować i następnie zmniejszyć ogień do minimum. Dodać 2 łyżeczki do herbaty mieszanki przypraw curry, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, oregano i zetrzeć gałkę muszkatołową. Na końcu wrzucić 2 całe ząbki czosnku. Przykryć i gotować na małym ogniu. W międzyczasie kurczaka należy starannie umyć i natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kurczaka uważając by masło się nie spaliło.Posmażonego kurczaka i roztopione masło należy dodać do mleka z przyprawami i gotować 1,5h pod przykryciem na małym ogniu. Następnie ostudzić i odstawić w chłodne miejsce na noc, by wszystkie aromaty i smaki się przegryzły. Podawać z makaronem.

Wskazówka
Ilość przypraw to jedynie dane wyjściowe. Proponuje manipulować proporcjami wedle własnych upodobań, ale w żadnym wypadku nie zmieniać składników.
Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl