Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Grillowane dorsze z marynaty

dodany 14.06.2007 12:46 przez kuchosz

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
4 małe dorsze ( ok. 30 cm )
0,5 l żurku
2 mini kosteczki przyprawowe Knorr ( zielona pietruszka )
2 - 3 ząbki czosnku
świeży koperek
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:
MARYNATA: Żurek wymieszać z kostkami Knorr, przyprawić pieprzem i jeśli trzeba solą (marynata powinna być wyraźnie słona).

Dorsze oczyścić, umyć i osuszyć. Każdą rybę naciąć w kilku miejscach ostrym nożem z obu stron, ułożyć w podłużnym naczyniu, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawi do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć. Ząbki czosnku pociąć wzdłuż na paski i powciskać w nacięcia. Do środka ryb włożyć po gałązce koperku polać oliwą. Brzuszki spiąć wykałaczkami. Każdą z ryb ułożyć na folii aluminiowej skropić z obu stron oliwą z oliwek, posolić i posypać grubo mielonym pieprzem. Zawinąć w folię tak, aby powstały szczelne paczuszki.
Piec na ruszcie grilla po ok. 7 min z każdej strony.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem czosnkowym. Tak przygotowane ryby doskonale smakują z grillowanymi warzywami.

W taki sposób można zrobić każdą inną rybę.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl