Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Ghuwarlakia z sosem jajeczno - cytrynowymGhuwarlakia z sosem jajeczno - cytrynowym

dodany 09.08.2007 13:01 przez grumko

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
50 dag mielonej cielęciny lub wołowiny
pół szklanki białego wytrawnego wina
pół szklanki wody
1 jajko
10 dag bułki tartej
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
3 szklanki bulionu
natka pietruszki

Składniki sosu:
3 żółtka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
szklanka wywaru, w którym gotowały się kulki
sok z 1 cytryny
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie składniki z wyjątkiem bulionu. Wyrobić. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować i włożyć kulki mięsne. Gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć i trzymać w cieple.
Masło stopić w rondlu, zrobić zasmażkę z mąki i rozprowadzić wywarem. Zagotować. Rozprowadzić żółtka sokiem z cytryny, dobrze ubić, dodać kilka łyżek gorącego rosołu i dalej ubijać. Wlać do zasmażki, podgrzewać przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania. Wymieszać z natką pietruszki. Sosem polać kulki i podawać z ryżem.
Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl