Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Flaki z bananami danie z pod Kilimanjaro

dodany 12.02.2013 20:58 przez the magda

nazwa oryg.: Utumbo

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia afrykańska

trudność: łatwe

Składniki:
zielone banany najlepiej kupić w hurtowni przed gazowaniem w kartonie jest 12 kg, ale po zdjęciu skórki to tego jest połowa.
Na 4 osoby to wystarczy 10 sztuk
flaki takie oczyszczone białe 1kg
koncentrat 3 łyżki
cebula średnia
czosnek
curry
liść laurowy
maggi cytryna
mleczko kokosowe puszka lub lepiej gęsta śmietanka kokosowa

Przygotowanie:
Jest to danie jednogarnkowe. Gotujemy flaki do miękkości z soląi wylewamy ten wywar,gotujemy banany z solą aż sa lekko miękkie. Flaki po ugotowaniu kroimy, banany tez na kawałki gdzieś 3 cm wszystko wkładamy do jednego garnka, zasmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do garnka, dodajemy curry, maggi, liść laurowy, mleczko kokosowe, koncentrat i troszkę wody. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz na mały, gotujemy na malutkim gazie do monentu aż sos się prawie wygotuje, ale żeby się nie przypaliło trzeba utrafić moment że sosu już prawie nie ma, a jeszcze się nie przypaliło i wtedy jest gotowe. Jeśli ktoś ma ochotę może to danie skropić sokiem z cytryny.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl