Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Czatnej z mango, śliwek i nektarynek

dodany 15.10.2010 20:30 przez mimbal

nazwa oryg.: Chutney

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg śliwek ciemnych np. węgierek
2 duże nektarynki
2 duże mango
1 papryczka Yellow Habanero z pestkami lub jeśli ktos woli mniej ostro 1 chilli, można też wyjąć pestki, a będzie łagodniejsze
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (niekoniecznie)
1 łyżka posiekanego owocu Tamaryndowca
2-3 łyżki ghee albo oleju kokosowego lub zwykłego oleju
1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka nasion anyżu lub kopru
8 goździków
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu ( można tez kore cynamonu zemleć w młynku lub moździerzu )
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonego świeżo czarnego pieprzu
1 szklanka cukru brązowego

Przygotowanie:
Owoce - pousuwać pestki, pokroić drobno. W garze rozgrzać ghee i zrobić masalę: wrzucić imbir, ostrą posiekaną paryczkę, goździki, cynamon, chwilę prażyć, aż lekko zbrązowieją - 20-30 sek.Dodać kurkume, wrzucić pokrojone owoce, kardamon, liście laurowe, ocet balsamiczny, tamaryndowiec, trawe cytrynową. Zamieszać i przykryć doprowadzając do bulgotania, jak w piekielnym kotle. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 40-45 minut, co jakis czas zamieszać, aby sie nie przypaliło. Po tym czasie odkryć, dodać cukier, pieprz i ciągle mieszać aż czatnej zgęstnieje - ok. 5 minut. Najlepiej smakuje na drugi dzień - jak sie wszystko przegryzie. Można go spożywac na ciepło i na zimno, do warzyw, placków wszelakiej maści, albo do mięch.

Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl