Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki

dodany 23.06.2013 09:23 przez bryczka

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
pęczek botwinki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
3 duże ogórki gruntowe świeże
szklanka kiełków rzodkiewki
2 duże ząbki czosnku
100 ml koncentratu buraczanego Krakus
1 litr kefiru
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić drobno razem z nacią.
Zagotować krótko, 5 minut, wystudzić.
Wlać kefir i śmietanę, następnie blenderem chwileczkę zmiksować
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wycisnąć lekko.
Szczypiorek, koperek, pokroić drobno.
Czosnek rozgnieść i dodać z kiełkami do chłodnika.
Doprawić solą , pieprzem , odrobinką cukru.
Podawać z jajkiem na twardo.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl