Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Boczek pieczonyBoczek pieczony

dodany 19.06.2007 10:58 przez kuchosz

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
2 kg surowego boczku ze skórą
2 łyżki gruboziarnistej soli
4 ząbki czosnku
świeży tymianek

Przygotowanie:
Boczek układamy skórą do góry na blaszkę do pieczenia. Obficie posypujemy go z wierzchu posiekanym tymiankiem wymieszanym z solą i przeciśnietym przez praskę czosnkiem (przyprawy mają tworzyć grubą warstwę, dzięki soli skórka będzie chrupiąca). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na 70-75 minut.

Upieczony boczek możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl