Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Bajgle

dodany 25.11.2010 20:51 przez roza9513

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 12

trudność: trudne

Składniki:
Zaczyn:
1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
260 g wody
240 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej

Dodać aż ciasto wyrośnie:
180 g mąki
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant

Przygotowanie:
24 godziny przed przygotowaniem ciasta, robimy zaczyn:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Powinna nam powstać gęsta, gładka masa, która po fermentacji stanie się rzadka. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie dodajemy do ciasta pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto, najlepiej mikserem. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do lodówki na noc. Rano, wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30-60 minut, by je nieco ocieplić. Dzielimy je na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, następnie palcem robimy w środku dziurkę i odsuwając ciasto na boki, formujemy obwarzanek. Obwarzanki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W dużym garnku (używam 5-litrowego) podgrzewamy wodę. Kiedy zacznie sie gotować, wsypujemy 1 łyżeczkę sody i 40 g cukru. Wkładamy bajgle - po 3-4. Gotujemy minutę, następnie przewracamy bajgle na drugą stronę i gotujemy kolejną minutę. Wyjmujemy łyżką i kładziemy na talerz przykryty papierowym ręcznikiem lub ściereczką, by lekko je osuszyć. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy nasionami sezamu, solą, makiem, itp. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Wstawiamy bajgle na 5 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy kolejne 12-15 minut uważając, by się nie przypaliły.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl