Przegrzebki zapiekane z ziołami

Przegrzebki zapiekane z ziołami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Mitch i Matt idą na ryby
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • grubo posiekanych
  • 150 g masła
  • 1 pęczek natki
  • drobno posiekany
  • sól
  • 6 przegrzebków
  • w połówce muszli
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka estragonu
  • drobno posiekanego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • ćwiartki cytryny
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Zmiksuj w blenderze czosnek, masło, natkę i szczyptę soli. Rozłóż przegrzebki w muszlach na blasze. Do każdej muszli wlej troszkę wina i posyp szczyptą soli i estragonem. Skrop oliwą. Posyp każdą muszlę bułką tartą, a na wierzch połóż trochę masła czosnkowo-pietruszkowego. Wstaw do piekarnika i piecz przez 6-7 minut, aż przegrzebki będą gotowe, a bułka tarta utworzy złocistą, chrupiącą skorupkę. Podawaj od razu z ćwiartkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA