Przegrzebki w sosie z soczewicy

Przegrzebki w sosie z soczewicy
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Przepis


Sos
5 dag zielono-brązowej soczewicy
300 ml wywaru warzywnego (może być trochę więcej bo w czasie gotowania wywar zmniejszy swoją objętość)
pół cebuli
2 cm korzeń imbiru
duży ząbek czosnku
łyżeczka ziaren kardamonu
2 duże pomidory
sok z połowy cytryny
5 dag masła
1 łyżka śmietany
kolendra

Pozostałe składniki
przegrzebki
olej arachidowy

Przygotowanie
5 dag zielono-brązowej soczewicy zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 40 minut. Pół cebuli podsmażamy przez 8 minut, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy 2 centymetry utartego korzenia imbiru, duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę ziarenek kardamonu. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy 2 duże, obrane ze skóry i posiekane pomidory. Podsmażamy minutę lub dwie, poczym dodajemy dwie trzecie soczewicy. Wszystko razem rozdrabniamy w robocie kuchennym z dodatkiem 300 ml warzywnego wywaru, w którym gotowała się soczewica. Sos wlewamy do rondelka. Wrzucamy resztę soczewicy. Dodajemy sok z połowy cytryny, 5 deka masła i łyżkę śmietany. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i zostawiamy na maleńkim ogniu. Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.

Przegrzebki smażymy na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu, ale każdego smarujemy odrobiną oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smaku. Smażymy po 30 sekund na każdej stronie. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE