Przegrzebki w sosie mignonnette

Przegrzebki w sosie mignonnette
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 gramów atlantyckich przegrzebków zatokowych (około 20 sztuk)
  • opłukanych pod zimną wodą
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 mały ogórek
  • ¹/³ szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Usunąć z przegrzebków mięśnie odwodzące. W dużej misce wymieszać ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyć przegrzebki do sosu. Wymieszać i wstawić do lodówki. Obrać ogórka. Obieraczką do warzyw skroić 6-8 długich pasków. Złożyć razem i pokroić na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodać rzodkiewkę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć przegrzebki na połówki muszli przegrzebków, ostryg lub na małe talerzyki. Przykryć paskami ogórka. Od razu podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE