Przegrzebki w śmietanie z bazylią

Przegrzebki w śmietanie z bazylią
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.51)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelni stopić 4 łyżki masła na średnim ogniu. Kiedy piana opadnie, wrzucić na patelnię przegrzebki, oprószyć solą i pieprzem. Ładnie zrumienić po obu stronach, w środku mogą pozostać surowe. Przełożyć na talerz. Ostudzić i wytrzeć patelnię. Stopić na niej pozostałe masło, dodać szalotkę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz. Smażyć przez ok. 2 minuty, aż szalotka zmięknie. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować przez ok. minutę, aż pozostanie połowa płynu. Dodać śmietankę i znów odparować połowę. Kiedy sos zrobi się gęsty, wrzucić do niego obsmażone przegrzebki. Dusić przez minutę aż stwardnieją, dodając połowę bazylii. Doprawić do smaku. Nałożyć do małych salaterek lub na talerze, polać sosem, przybrać pozostałą bazylią i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE