Przegrzebki faszerowane na ryżu z pieczarkami

Przegrzebki faszerowane na ryżu z pieczarkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • pokrojony na 4 kawałki
  • 1 łyżka pinioli
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii plus 5
  • 6 do przybrania
  • ¼ łyżeczki soli
  • 8 bardo dużych przegrzebków (tak zwanych przegrzebków nurka
  • około 360 g)
  • ½ łyżki oliwy dobrej jakości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody. Wrzucić czosnek, piniole i bazylię. Gotować przez 20-30 sekund. Osączyć na sicie i schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Drobno posiekać czosnek, piniole i bazylię tak, aby powstało piure i doprawić ⅛ łyżeczki soli. Sprawić przegrzebki, usuwając błony i ścięgna. Przekroić w poziomie na połowę, nie docinając do końca tak, aby obie połówki pozostały połączone. Rozłożyć jak książkę. Nałożyć po 1 łyżce piure z bazylii i przykryć drugą połową przegrzebka. Przycisnąć. Na talerz nalać oliwy. Ułożyć przegrzebki tak, aby posmarować oliwą po jednej stronie, następnie przewrócić i posmarować oliwą z drugiej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA