Prowansalska zapiekanka z kardem

Prowansalska zapiekanka z kardem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki
2-3 łodygi kardu bez nasady i liści, obrane z włókien i pokrojone na 3-centymetrowe kawałki.
garść czarnych oliwek bez pestek
mała garść mąki
oliwa
200 g białego wytrawnego wina
sól, pieprz
po 100 g serów: emmentalera i gruyere\'a, startych na grube wiórki

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj kard w wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo octu winnego, a następnie odsącz. Blanszowany przez 10-15 minut ma małym ogniu powinien być chrupiący i twardawy, ale jednak ugotowany – inaczej będzie gorzki. Mieszając podduś kard z oliwkami na oliwie z dodatkiem mąki, która wchłonie nadmiar tłuszczu. Dolej wino, dopraw sos solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-10 minut, aż mąka się ugotuje, a sos zgęstnieje. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp tartymi serami. Zapiekaj przez 20 minut.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE