Prowansalska zapiekanka warzywna

Prowansalska zapiekanka warzywna
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Marynata z ziół prowansalskich:
¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru
1 łyżeczka świeżej lawendy
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Inne składniki:
1 średni bakłażan, pokrojony w krążki o grubości około 1 cm
3 zielone cukinie, pokrojone skosem w centymetrowe plastry
2 duże pomidory, pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oliwy
1 szklanka świeżych liści bazylii
½ szklanki wydrylowanych oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Zmiksuj w malakserze cebulę, zioła, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu na gładkie purée. Rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż plastry bakłażana i cukinii przez 3 minuty z każdej strony, a następnie przełóż na duży talerz. Obtocz warzywa w marynacie z ziół prowansalskich i czosnku. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Natłuść oliwą płytkie żeliwne naczynie o średnicy 20-22 cm i ułóż w nim plastry bakłażana, cukinii oraz pomidorów, tak by nakładały się na siebie. Na wierzchu rozłóż liście bazylii oraz oliwki. Dopraw solą oraz pieprzem i przykryj krążkiem pergaminu. Zapiekaj około 40 minut, aż warzywa zmiękną i wchłoną większość soków. Odstaw zapiekankę na 15 minut przed podaniem, żeby przestygła.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA