Prosty bulion drobiowy

Prosty bulion drobiowy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż udka na blasze, polej oliwą i piecz 35-45 minut.
Do dużego głębokiego garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, seler, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą i zaczną mocno pachnieć – 8-10 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika, obierz udka ze skóry i dodaj mięso z kośćmi do garnka z warzywami razem z liśćmi laurowymi i tymiankiem. Wlej do garnka tyle wody, żeby przykryła mięso i warzywa. Wstaw garnek na duży gaz, doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień, żeby bulion powoli się gotował. Usuń ewentualne szumowiny i tłuszcz z powierzchni wody. Gotuj ok. 3 godzin, uzupełniając wrzątkiem, jeśli za bardzo odparuje. Przesącz bulion przez sito. Po ostygnięciu przechowuj go w lodówce albo zamrażarce w plastikowych pojemnikach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA