Profiterolki z lodami i sosem karmelowym

Profiterolki z lodami i sosem karmelowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przepis

Ciasto na eklerki
1 szklanka (250 ml) wody
115 g niesolonego masła
¼ łyżeczki (1 ml) soli
1 szklanka (250 ml) mąki
4 jajka
1 l lodów

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. W dwulitrowym rondlu z grubym dnem zagotować na dużym ogniu wodę z masłem i solą. Zestawić z ognia. Wsypać wszystką mąkę na raz i mieszać drewnianą łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Postawić na średnim ogniu i ubijać 4 minuty, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla, a na dnie uformuje się cienka warstewka. Uważać, by się nie przypaliło. Przełożyć ciasto do malaksera. Ubijać, dodając po kolei jajka. Oczyścić ścianki miski i ubijać jeszcze przez 4 minuty. Ciasto powinno być najpierw klejące się, a potem gładkie i lśniące. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem (narożniki przykleić odrobiną ciasta). Napełnić rękaw cukierniczy z końcówką o dużej średnicy. Wyciskać pięciocentymetrowe kulki ciasta w trzycentymetrowych odstępach.
Piec 15 minut, obrócić blachę, obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić profiterolki do wystygnięcia. Przekroić każdą na pół nożem-piłą. Dolną połówkę napełnić łyżką lodów, przykryć drugą połową i polać sosem karmelowym.


Sos karmelowy
1 ½ szklanki (375 ml) cukru
½ szklanki (125 ml) wody
1 szklanka (250 ml) kremówki
1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła

Przygotowanie
Do dwulitrowego rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając raz lub dwa, by cukier się rozpuścił. Zwiększyć ogień i gotować 5 – 7 minut, aż się skarmelizuje i nabierze bursztynowego koloru. Zwilżać ścianki rondla wodą, by zapobiec krystalizowaniu się cukru. Zestawić z ognia i bardzo powoli dodawać śmietanę, ubijając. Wymieszać z masłem. Przed podaniem schłodzić do temperatury pokojowej.


© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE