Pozole Sanjuany

Pozole Sanjuany
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
3 godziny

Przepis

Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
8 filiżanek bulionu lub wody
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól i pieprz
3 filiżanki białej kukurydzy
6 suszonych chili ancho lub guajillo

dodatki:
tortille
poszatkowana kapusta lub sałata lodowa
bardzo cienko pokrojona cebula

Przygotowanie:
W dużym garnku umieszczamy wieprzowinę, wlewamy bulion lub wodę, dodajemy czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odpadać od kości. Zdejmujemy garnek z gazu. Wyjmujemy mięso i odstawiamy, żeby ostygło. Oddzielamy mięso od kości i rozdzielamy na skrawki. Przecedzamy wywar i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wieprzowinę. W drugim garnku gotujemy białą kukurydzę w osolonej wrzącej wodzie około 1 godziny. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W naczyniu moczymy chili 30 minut w gorącym wywarze. Miksujemy w blenderze na piure i dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z dodatkami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE