Pozłacany blok czekoladowy

Pozłacany blok czekoladowy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 1.70
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Składniki:
80 g niesolonych pistacji
90 g suszonych żurawin i moreli
100 g herbatników pełnoziarnistych
100 g czekolady (70% kakao)
100 g niesolonego masła
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
do dekoracji:
płatki jadalnego złota

Przygotowanie:
Posiekać pistacje i morele. Herbatniki wrzucić do torby foliowej i pokruszyć wałkiem na drobne okruszki. Kwadratową formę z luźnym dnem wyłożyć podwójną warstwą folii spożywczej. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody). Zamieszać, wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić i mieszać, aż powstanie emulsja, dodać melasę i wymieszać. Wsypać pistacje, suszone owoce i pokruszone herbatniki. Wszystko razem dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Przelać masę do formy, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Przed pokrojeniem wyjąć z lodówki i poczekać, aż blok ogrzeje się do temperatury pokojowej. Wyłożyć masę na deskę, usunąć folię, dużym nożem pokroić na małe kwadraciki. Kłaść kostki bloku na płatki złota, lekko dociskać i odrywać po kawałku. Luźno wiszące strzępki złota docisnąć do boków przy pomocy pędzelka.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE