Poutine ze słodkich ziemniaków

Poutine ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki na frytki równej wielości – ręcznie albo za pomocą maszynki. Zanurz je w misce z zimną wodą na 30 min. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, roztop masło, dodaj mąkę i energicznie ubijaj trzepaczką przez 3-5 min, aż zasmażka zrobi się bursztynowa. Zdejmij rondel z ognia, a w drugim rondlu delikatnie podduś szalotki na oliwie, na średnim ogniu, przez minutę. Dopraw solą i pieprzem. Zdeglasuj rondel bulionem wołowym, dodaj tymianek, cukier i doprowadź do wrzenia. Zalej bulionem zasmażkę, a następnie podgrzewaj 15 min, aż zgęstnieje. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki. Odsącz frytki ze słodkich ziemniaków i osusz w suszarce do sałaty albo za pomocą papierowych ręczników. Frytki muszą być starannie osuszone przed smażeniem. Rozgrzej olej arachidowy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, aż termometr wskaże 190 stopni C. Smaż frytki małymi porcjami po 5 min, następnie wyłóż na metalową kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Nałóż frytki na talerz, posyp kawałkami twarogu i polej sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE