Potrójny mus czekoladowy

Potrójny mus czekoladowy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.27)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ilość: 9 - 12 porcji

Mus z gorzkiej czekolady
170 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki żelatyny w proszku
½ szklanki mleka
1 i ¼ szklanki śmietany kremówki (36%)

Mus z białej czekolady
340 g białej czekolady
½ łyżeczki żelatyny w proszku
½ szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki (36%)

Mus z mlecznej czekolady
285 g mlecznej czekolady
½ łyżeczki żelatyny w proszku
½ szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki (36%)

Dacquoise (beza orzechowa)
2 białka
¼ łyżeczki winianu potasu
¼ szklanki cukru
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej


Przygotować mus z gorzkiej czekolady
Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Przełożyć mus do kwadratowej foremki o boku 23 cm, wyłożonej folią spożywczą i rozprowadzić równą warstwę. Chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Przygotować mus z białej czekolady
Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Wyłożyć mus na warstwę musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Przygotować mus z mlecznej czekolady
Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Wyłożyć mus na warstwę musu z białej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Przygotować bezę orzechową
Rozgrzać piekarnik do temperatury 110°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Lekko ubić białka z winianem potasu i dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubić białka na sztywną, lśniącą pianę. Wmieszać wanilię. Wymieszać orzechy laskowe ze skrobią i delikatnie wmieszać do białek. Wyłożyć pianę na blachę i rozprowadzić cienką warstwą. Piec 25-60 minut, dopóki nie będzie sucha; uważać, żeby się nie zrumieniła. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Przykryć foremkę z musem talerzem, odwrócić do góry dnem, zdjąć foremkę i folię. Suchym, ogrzanym nożem kroić porcje musu i układać na talerzykach przy pomocy łopatki do ciasta. Połamać bezę orzechową na kawałki i udekorować nimi porcje musu.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE