Potrójnie czekoladowe brownie

Potrójnie czekoladowe brownie
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej albo deserowej
  • 200 g niesolonego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 90 g białej czekolady w małych kawałkach
  • 90 g mlecznej czekolady w małych kawałkach

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. W misce nad garnkiem z parującym wrzątkiem roztop czekoladę deserową / gorzką i masło, delikatnie mieszając. Zdejmij miskę z garnka i wlej ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem starannie mieszając. Dodaj mąkę i sól, a następnie kawałki białej i mlecznej czekolady. Piecz przez 35 – 40 min. Przestudź brownie przez 10 min., pokrój na kawałki i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Clarion 6 lat temu

Co do cukru to myślę, że można rozpuścić go razem z czekoladą i masłem. Robię tak przy cieście na kakaowe babeczki :)

kiarra 6 lat temu

A co z cukrem? Czy przypadkiem nie powinno się go ubić z jajkami i taką miksturę dodawać do masy czekoladowej?

achajka 6 lat temu

Ciasto jest proste i pyszne - wilgotne, ciężkie i słooodkie! Polecam nawet niedoświadczonym kucharzom :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE