Potrawka z wołowiny w sardeli po marynarsku wg Michele i Christine

Potrawka z wołowiny w sardeli po marynarsku wg Michele i Christine
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (na wołowinę po burgundzku lub policzki wołowe)

  • 5 szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchwie
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • tymianek i liść laurowy
  • oliwa
  • 1/2 butelki czerwonego wina
  • 100 gr sardeli solonej
  • 50 gr masła
  • 250 gr rokietty siewnej
  • Kromki chleba - grzanki natarte czosnkiem

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Rozgnieć ząbki czosnku, zostawiając je w skórce.
2. Podsmaż na złoty kolor mięso i czosnek w dużym garnku z oliwą. Kawałki mięsa nie mogą na sobie leżeć.
3. Obmyj z soli sardele myjąc je pod bieżąca wodą.
4. Obierz i posiekaj szalotkę i marchewki. Dodaj je do garnka. Oprósz mąką. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej wino, tak by ledwo zakryło mięso. Dodaj zioła. Nie wolno solić (sardele są słone). Zakryj pokrywką, ale tak by para mogła z garnka uchodzić. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2,5 godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE