Potrawka z soczewicy

Potrawka z soczewicy
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
1 garść pokrojonego niewędzonego boczku lub pancetty
4 średnie cebule
3 małe marchewki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ gałki muszkatołowej
300 g soczewicy du puy
500 ml bulionu
1 garść natki
1 łyżka masła
100 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Smażymy boczek w głębokiej patelni na średnim ogniu. Niech tłuszcz powoli się wytopi. Grubo siekamy 2 cebule i wrzucamy na patelnię. Kroimy marchewkę i też dodajemy na patelnię. Nakrywamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy paprykę, cynamon, startą gałkę muszkatołową. Dodajemy soczewicę, bulion i 500 ml wody. Nakrywamy i gotujemy 30 minut. W tym czasie kroimy pozostałe 2 cebule i karmelizujemy na patelni na maśle na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Dodajemy do soczewicy posiekaną natkę. Podajemy ze śmietaną i karmelizowaną cebulą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE