Potrawka gigourit a la Piqthiu

Potrawka gigourit a la Piqthiu
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 64)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z kaczki, Dania z kurczaka, Podroby, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • 1/2 głowy wieprzowej
  • 500 gr kości wieprzowych i cielęcych, pociętych
  • 1 kaczka
  • 1 kurczak
  • 1,5 kg podgardla wieprzowego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1,5 litra czerwonego wina
  • 250 ml krwi świńskiej
  • 3 cebule
  • 4 szalotki
  • 1 główka czosnku
  • 1 bouquet garni
  • 10 goździków
  • sól, pieprz i zioła Rabelais

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Obierz i grubo posiekaj cebulę, szalotkę i czosnek. Odłóż.
2. Wyfiletuj kaczkę, najpierw skrzydła, a potem uda. Następnie zdejmij mięso z korpusu, ostrym nożem, tak by pozyskać jak najwięcej mięska. Tak samo wyfiletuj kurczaka.
3. Weź duży garnek, włóż do niego kości wieprzowe i cielęce, pół głowy wieprzowej, skórę, podgardle pokrojone na 8-10 kawałków, kawałki drobiu, cebulę naszpikowaną goździkami. Dolej wina, wrzuć garść soli grubokrystalicznej oraz zioła Rabelais. Mięso powinno być prawie w całości zakryte. Doprowadź do wrzenia, zakryj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 5 godzin.
4. Pod koniec gotowania wyjmij szumówką całe mięso i kości. Kości wyrzuć. Wyrzuć tez skórę i duże kawałki tłuszczu. Pobierz 1/3 wody z gotowania (do wykorzystania na sos lub zupę).
5. Poszatkuj mięso widelcem lub palcami i włóż do dużego garnka. Dodaj krew i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, przez 45 minut. Dopraw do smaku.
6. Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Potrawkę można zakonserwować (równe części mięsa i sosu) w słoikach. Zamknij słoje i sterylizuj przez godzinę w 100°C. Można też gotową potrawę przełożyć z sosem do foremki, odstawić w chłodne miejsce i następnego dnia spożywać jako terynę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE