Pot-au feu

Pot-au feu
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin w Bretanii (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 100 g masła
  • 6 kawałków żabnicy
  • 6 młodych rzepek (przekrojonych na pół)
  • 1 szalotka (pokrojona w cienkie krążki)
  • 300 g łososia (bez ości
  • pokrojonego w kostkę)
  • 30 sercówek
  • 4 gałązki tymianku (posiekanego)
  • 50 ml pernodu
  • 12 langust
  • 200 g łupacza (bez ości
  • pokrojonego w kostkę)
  • 20 małży
  • 100 ml wody
  • 6 dużych krewetek (obgotowanych)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • parę kropel soku z cytryny
  • pęczek pietruszki (posiekanej)
  • pęczek trybuli (posiekanej)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu stopić na średnim ogniu masło i dodać kawałki żabnicy. Zrumienić lekko z jednej strony, dorzucić młode rzepki oraz krążki szalotki i gotować 2-3 minuty. Przewrócić kawałki ryby, żeby zrumieniły się z drugiej strony. Dodać pokrojonego łososia, a następnie sercówki i tymianek. Gotować 2-3 minuty. Wlać pernod i odczekać, aż połowa płynu wyparuje. Następnie dodać langusty, łupacza i małże, wlać wodę i przykryć pokrywką. Gotować ok. 2-3 minuty. Zamieszać i przykryć ponownie na 4 minuty. Dodać krewetki, potem śmietanę, i doprowadzić do wrzenia. Mieszając, dodać sok z cytryny, zioła, sól i pieprz. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA